Get in touch
555-555-5555
mymail@mailservice.com

Werken na ziekte

Leonie • 14 februari 2023

Je kent dat gevoel misschien wel; je bent ziek en je moet ’s ochtends je leidinggevende bellen om te laten weten dat je niet kan komen werken. Je denkt misschien aan collega’s die nu iets van jou over moeten nemen of een overleg waar je per se bij had willen zijn. Je baalt, je voelt je schuldig en je voelt je beroerd. Na een korte periode knap je op, ga je weer werken en binnen een dag zit je er wel weer in.

Voor sommige mensen heeft ‘ziek zijn’ een hele andere lading. Bijvoorbeeld voor mensen die ernstig ziek worden en veel langer weg zijn van hun werk en in sommige gevallen zelfs niet terug kunnen keren naar (hun eigen) werk. Mogelijk zijn ze wel genezen, maar niet meer dezelfde. Niets minder dan eerst, maar wel anders; een versie 2.0

In het programma ‘Werken na of met kanker, Long Covid of NAH’ hebben IBN en Wasbeer & Pauw de krachten gebundeld om deze mensen te helpen in hun zoektocht naar wie die 2.0 versie is op de arbeidsmarkt. We doen dit in groepsverband wat ervoor zorgt dat mensen ervaren dat ze niet alleen zijn en van elkaar kunnen leren. We helpen deze mensen te ontdekken waar hun ‘nieuwe’ potentieel zit.

Hoewel we natuurlijk graag benadrukken wat de talenten zijn van deze mensen en wat er dus wel mogelijk is, hebben we ook aandacht voor waar nieuwe grenzen liggen die er eerder niet waren. Zeker naar toekomstige werkgevers toe is het goed om duidelijk te kunnen zijn over wat je wel kan en ook over wat niet. Door in het programma te werken aan een krachtig zelfbeeld, helpen we mensen om hier op een zelfverzekerde manier over in gesprek te kunnen gaan. Ook sluiten we bewust werkgevers aan zodat zij wijzer worden in hun omgang met zieke werknemers. En merken we vooral dat zij hier ook behoefte aan hebben.

Van deelnemers krijgen we terug dat het programma ze heeft opgeleverd dat ze uit hun comfortzone worden gehaald, op een veilige manier. Dat ze zich realiseren dat er echt nog perspectief is en dat ze niet alleen zijn. En de groep inspireert elkaar en niet in de laatste plaats ook ons. Want de verhalen zijn indrukwekkend en raken. Het maakt ons bewust van de impact van ziekte op iemands leven én het bevestigt ons in onze overtuiging dat ieder mens meer kan dan hij of zij nu denkt! Ook fantastisch dat het vaak wel leidt tot die mooie nieuwe baan voor iemand door alle inspanningen vanuit IBN en ons grote netwerk.

Wij zijn dan ook enorm trots op deze mooie samenwerking en op de mooie en moedige mensen die we in het programma ontmoeten!

Zit jij zelf in een soortgelijke situatie, dan willen we je uiteraard uitnodigen om deel te nemen. Wil je meer weten over het programma, dan kan je dat vinden op www.ibn.nl/werkenna.

Naast deelnemers hebben we ook werkgevers nodig! Werkgevers die begrijpen dat in een ieders leven iets kan gebeuren dat ervoor zorgt dat je een ander mens wordt en dat dat niets afdoet aan de waarde die je kan leveren en hoe je van betekenis kan zijn. Wij ontmoeten deze werkgevers graag! https://www.ibn.nl/ambassadeurwerkenna


Meer info over dit project!

7 april 2025
Wanneer je op deze manier wordt vastgelegd kan je niet wegkomen met een blij verhaal terwijl je je zo niet voelt of met een grap om ongemak weg te poetsen of een ander masker waarmee je iets hoog wil houden.
28 maart 2025
Michèle Houben had een succesvolle carrière in de reclamewereld, maar na de geboorte van haar kinderen ging ze nadenken: waar word ik écht blij van? Het antwoord vond ze in haar passie voor mensen bij Wasbeer & Pauw.
16 december 2024
Uiteindelijk gaat het om meedoen en bijdragen De gemeente Meierijstad werkt samen met Wasbeer & Pauw om binnen de opvang en ondersteuning van Oekraïense (OEK) nieuwkomers “visie aan praktijk” te verbinden. Het doel? Zelfredzaamheid bevorderen – niet alleen voor de bewoners van de opvanglocaties, maar ook voor de teams die hen begeleiden. Stap voor stap zijn we gezamenlijk op verkenning gegaan. Hoe ziet onze visie eruit, wat hebben we ervoor nodig om het van papier naar de praktijk te krijgen. Wat betekent dit voor ons als team? En hoe vertaalt zich dat in onze samenwerking. Een doorleefde visie als uitgangspunt Vanuit Wasbeer & Pauw zijn we ervan overtuigd dat een complexe context als een opvang vraagstuk, vraagt om een heldere visie, die makkelijk te vertalen is naar de praktijk en waar je vanuit kunt werken en samenwerken. Dat maakt dat je altijd, ook in de hectiek of in de emotie op een gezamenlijke afspraak kan terugvallen. Het creëert helderheid voor zowel de medewerkers op locatie als voor de bewoners. We gaan richting einde van dit mooie en interessante proces met ongelofelijk bevlogen professionals. Afgelopen week mochten Leonie Zoutendijk en Vivian Hendrikse het team faciliteren bij de 2de training gericht op: samenwerking met collega’s vanuit de visie. Hierin wordt besproken wat constructieve communicatie inhoudt, hoe je effectief feedback geeft en ontvangt, en welke impact jouw woorden hebben op anderen. Het doel is om elkaar beter te begrijpen en efficiënter samen te werken. Hoe doe je dat? In het nieuwe jaar sluiten we af met en hóe communiceren we dat naar onze Oekraïense nieuwkomers vanuit de visie? Hoe kom je over, wat is jouw aanpak tijdens spreekuren, en hoe stimuleer je bewoners om zelfstandiger te worden in lijn met de visie? Met deze holistische aanpak die de visie en praktijk verbindt bouwen we samen aan een Meierijstad waarin iedereen, inclusief nieuwkomers, kan bijdragen en meedoen. Wil je meer weten over onze werkwijze kijk dan op: www.wasbeerenpauw.nl
Show More
Share by: