Bewonersraad Venrayseweg

4 december 2024

Bewonersraad Venrayseweg

Veruit de meeste van de ruim 300 Oekraïense vluchtelingen die sinds begin dit jaar op de Venrayseweg in Venlo verblijven, hebben werk of gaan naar school. Ze hebben een fiets of auto, sporten, bestellen pakketjes en kunnen in de kleine supermarkt op locatie hun favoriete Oekraïense producten kopen. Voor de dagelijkse vragen is het Leger des Heils aanwezig. 

Kortom, op de Venrayseweg redden ze zich wel.

Wat kan Wasbeer & Pauw dan nog bijdragen? In een eerdere post vertelden we meer over het wekelijkse taalcafé dat we organiseren. De eerste reeks is net afgerond (met bijbehorende uitreiking van certificaten aan de deelnemers!) en we werken hard aan een vervolg. Maar ondertussen gebeurt er nog meer. 

De locatie is eigenlijk net een soort dorp op zich. Mensen verblijven, met huisgenoten of familie, in mobile homes. Het park ligt vrij afgelegen van het centrum van Venlo en in de directe omgeving staan ook nauwelijks anders huizen. Wij dachten: bij een dorp hoort een bewonersraad. Een groep die alle bewoners vertegenwoordigt, die als een soort lijm tussen de bewoners zelf fungeert, en die de schakel kan vormen tussen de Oekraïense vluchtelingen en het locatiemanagement. Met geluiden uit de bewonersraad kunnen acties en doelgerichte verbindingen ondersteund worden door alle samenwerkingspartijen, zoals het Leger des Heils, Wasbeer & Pauw en Gemeente Venlo.

Inmiddels hebben we twee bijeenkomsten georganiseerd, om te inventariseren wie plaats zou willen nemen in de raad, en waar de behoeftes liggen. De eerste keer was er nog veel onduidelijk. Er leek niet bijster veel animo, en van de bewoners die wel kwamen, kenden niet iedereen het concept ‘bewonersraad’. Samen met je buurman iets ondernemen om de buurt te verbeteren lijkt niet per se iets Oekraïens. 

De tweede keer was de opkomst al een stuk hoger, en kwamen er hele waardevolle vragen en opmerkingen vanuit de deelnemers. Zo vroegen we het Leger des Heils om mee na te denken over de mogelijkheden voor een kinderopvang aan de Venrayseweg. Eén van de mobile homes wordt vanaf begin volgend jaar op vrijdagen gebruikt als naschoolse opvang. De aanwezige kinderen én ouders kijken er nu al naar uit!

Ook vroegen bewoners zich af waarom Sinterklaas wél naar de opvanglocatie voor Oekraïners in het centrum van Venlo komt, en niet naar de Venrayseweg. Uiteraard zijn de bewoners welkom op de andere locatie, maar ’s avonds rijden er geen bussen en fietsen is, zeker voor kleine kinderen, te ver. Vermoedelijk luisterde er een Pietje mee, want na het pleidooi van de bewoners heeft Sint besloten om óók een bezoekje aan de Venrayseweg te brengen. 

Wasbeer & Pauw zal dit jaar nog één bewonersraad begeleiden. Er zijn al verschillende thema’s aangedragen, waaronder de verkeersveiligheid rondom de locatie. Vanaf volgend jaar is het aan de bewoners zelf om zich te organiseren. Uiteraard blijven wij wel betrokken en beschikbaar als sparringpartner.

28 maart 2025
Michèle Houben had een succesvolle carrière in de reclamewereld, maar na de geboorte van haar kinderen ging ze nadenken: waar word ik écht blij van? Het antwoord vond ze in haar passie voor mensen bij Wasbeer & Pauw.
16 december 2024
Uiteindelijk gaat het om meedoen en bijdragen De gemeente Meierijstad werkt samen met Wasbeer & Pauw om binnen de opvang en ondersteuning van Oekraïense (OEK) nieuwkomers “visie aan praktijk” te verbinden. Het doel? Zelfredzaamheid bevorderen – niet alleen voor de bewoners van de opvanglocaties, maar ook voor de teams die hen begeleiden. Stap voor stap zijn we gezamenlijk op verkenning gegaan. Hoe ziet onze visie eruit, wat hebben we ervoor nodig om het van papier naar de praktijk te krijgen. Wat betekent dit voor ons als team? En hoe vertaalt zich dat in onze samenwerking. Een doorleefde visie als uitgangspunt Vanuit Wasbeer & Pauw zijn we ervan overtuigd dat een complexe context als een opvang vraagstuk, vraagt om een heldere visie, die makkelijk te vertalen is naar de praktijk en waar je vanuit kunt werken en samenwerken. Dat maakt dat je altijd, ook in de hectiek of in de emotie op een gezamenlijke afspraak kan terugvallen. Het creëert helderheid voor zowel de medewerkers op locatie als voor de bewoners. We gaan richting einde van dit mooie en interessante proces met ongelofelijk bevlogen professionals. Afgelopen week mochten Leonie Zoutendijk en Vivian Hendrikse het team faciliteren bij de 2de training gericht op: samenwerking met collega’s vanuit de visie. Hierin wordt besproken wat constructieve communicatie inhoudt, hoe je effectief feedback geeft en ontvangt, en welke impact jouw woorden hebben op anderen. Het doel is om elkaar beter te begrijpen en efficiënter samen te werken. Hoe doe je dat? In het nieuwe jaar sluiten we af met en hóe communiceren we dat naar onze Oekraïense nieuwkomers vanuit de visie? Hoe kom je over, wat is jouw aanpak tijdens spreekuren, en hoe stimuleer je bewoners om zelfstandiger te worden in lijn met de visie? Met deze holistische aanpak die de visie en praktijk verbindt bouwen we samen aan een Meierijstad waarin iedereen, inclusief nieuwkomers, kan bijdragen en meedoen. Wil je meer weten over onze werkwijze kijk dan op: www.wasbeerenpauw.nl
13 december 2024
Toen wij de vraag kregen of wij gedurende 3 maanden een crisisnoodopvang voor asielzoekers in Gemeente Venlo wilden beheren, zeiden we volmondig ja. Drie maanden, dat zouden we wel overleven! Afgelopen 16 november is het precies 2 jaar (!) geleden dat de eerste bewoners kwamen.
Show More
Share by: