Samenwerking Ergon

22 november 2024

Nu een heel groot deel van de bewoners van de crisis nood opvang (CNO) in Eindhoven meer dan 6 maanden in Nederland is, komen zij in een nieuwe, spannende fase. Na 6 maanden in Nederland te verblijven mag je namelijk een BSN ontvangen én aan het werk. Samen met de gemeente Eindhoven zijn we gaan denken hoe we de mensen hier zo goed mogelijk in kunnen begeleiden zodat ze op een goede plek terecht komen.

Zo is Ergon naar voren gestapt en heeft afgelopen zomer toegezegd om 100 mensen van de CNO een eerste betaald baan in Nederland aan te bieden! Dit in de vorm van een “package deal”; vier dagen werken bij Ergon, en een dag per week taalles en workshop op de CNO.

Door de regelgeving omtrent asielzoekers komt er nog best wel wat kijken om aan het werk te kunnen. 100 Tewerkstellingsvergunningen moeten worden aangevraagd, 100 BSN-nummers moeten versneld worden geregeld, 100 mensen moeten worden ingeschreven in de gemeente Eindhoven, 100 bankrekeningnummers moeten worden geopend, 100 mensen moeten een rondleiding krijgen op hun nieuwe werkplek, 100 mensen moeten hun contract inzien en ondertekenen en, niet te vergeten, 100 mensen moeten ineens na heel erg lang niet gewerkt te hebben op maandag ochtend om 07.30h beginnen aan hun eerste werkdag.

Met een super goede samenwerking tussen Ergon en ons team aan mentoren hebben we dit kunnen regelen en begint nu (nee niet precies alle 100 tegelijk), maar iedere week een clubje mensen met werken bij Ergon, en zijn er ondertussen al 65 mensen gestart.

En wat zijn deze mensen ontzettend blij om weer aan het werk te kunnen. Om een bijdrage te kunnen leveren aan de Nederlandse maatschappij, een vriend weer op een kop koffie te kunnen trakteren en, ja dit zeggen mensen echt, blij om belasting te betalen om zo ook financieel iets terug te kunnen geven aan Nederland.

Bedankt Wendy Duijvesteijn en haar team van Ergon voor het vertrouwen in onze bewoners en bedankt aan onze bewoners voor de grote durf om in een nieuw land, waar de taal echt nog wel een hobbel is, zo in het diepe te springen en te starten met een nieuwe baan. Want zoals iedereen weet, is dat altijd best wel een beetje spannend.

28 maart 2025
Michèle Houben had een succesvolle carrière in de reclamewereld, maar na de geboorte van haar kinderen ging ze nadenken: waar word ik écht blij van? Het antwoord vond ze in haar passie voor mensen bij Wasbeer & Pauw.
16 december 2024
Uiteindelijk gaat het om meedoen en bijdragen De gemeente Meierijstad werkt samen met Wasbeer & Pauw om binnen de opvang en ondersteuning van Oekraïense (OEK) nieuwkomers “visie aan praktijk” te verbinden. Het doel? Zelfredzaamheid bevorderen – niet alleen voor de bewoners van de opvanglocaties, maar ook voor de teams die hen begeleiden. Stap voor stap zijn we gezamenlijk op verkenning gegaan. Hoe ziet onze visie eruit, wat hebben we ervoor nodig om het van papier naar de praktijk te krijgen. Wat betekent dit voor ons als team? En hoe vertaalt zich dat in onze samenwerking. Een doorleefde visie als uitgangspunt Vanuit Wasbeer & Pauw zijn we ervan overtuigd dat een complexe context als een opvang vraagstuk, vraagt om een heldere visie, die makkelijk te vertalen is naar de praktijk en waar je vanuit kunt werken en samenwerken. Dat maakt dat je altijd, ook in de hectiek of in de emotie op een gezamenlijke afspraak kan terugvallen. Het creëert helderheid voor zowel de medewerkers op locatie als voor de bewoners. We gaan richting einde van dit mooie en interessante proces met ongelofelijk bevlogen professionals. Afgelopen week mochten Leonie Zoutendijk en Vivian Hendrikse het team faciliteren bij de 2de training gericht op: samenwerking met collega’s vanuit de visie. Hierin wordt besproken wat constructieve communicatie inhoudt, hoe je effectief feedback geeft en ontvangt, en welke impact jouw woorden hebben op anderen. Het doel is om elkaar beter te begrijpen en efficiënter samen te werken. Hoe doe je dat? In het nieuwe jaar sluiten we af met en hóe communiceren we dat naar onze Oekraïense nieuwkomers vanuit de visie? Hoe kom je over, wat is jouw aanpak tijdens spreekuren, en hoe stimuleer je bewoners om zelfstandiger te worden in lijn met de visie? Met deze holistische aanpak die de visie en praktijk verbindt bouwen we samen aan een Meierijstad waarin iedereen, inclusief nieuwkomers, kan bijdragen en meedoen. Wil je meer weten over onze werkwijze kijk dan op: www.wasbeerenpauw.nl
13 december 2024
Toen wij de vraag kregen of wij gedurende 3 maanden een crisisnoodopvang voor asielzoekers in Gemeente Venlo wilden beheren, zeiden we volmondig ja. Drie maanden, dat zouden we wel overleven! Afgelopen 16 november is het precies 2 jaar (!) geleden dat de eerste bewoners kwamen.
Show More
Share by: